De Heksenketel

De Heksenketel is een feest voor alle kinderen van Oudewater en omstreken van 4 tot 12 jaar. De hele week hebben de kinderen plezier met het maken van onder andere knutselwerkjes, bouwen van hutten, volgen van (muzikale) workshops, het doen van toffe activiteiten zoals lasergamen en nog veel meer. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk en worden mogelijk gemaakt door donaties van ouders / bezoekers en vele sponsoren.

Alle activiteiten worden georganiseerd door en staan onder begeleiding van een groep vrijwilligers van alle leeftijden en sinds een paar jaar zelfs ook maatschappelijke stagiaires. Door de gezellige en ontspannen sfeer is de Heksenketel zeker ook een feest voor alle vrijwilligers. Kinderen die vroeger kwamen, komen nu terug als vrijwilliger.

Het doel van de Heksenketelweek is dan ook het organiseren van een leuke, leerzame maar vooral een gezellige afsluiting van de zomervakantie voor kinderen van 4 tot 12 jaar. In 1975 is een groep vrijwilligers gestart om dit voor de kinderen van Oudewater te organiseren. Sinds 1977 gebeurd dit als Vereniging De Heksenketel.

Het bestuur

Een kindervakantieweek zoals de Heksenketel komt er niet zomaar. Er is een grote groep vrijwilligers nodig tijdens de week en in de voorbereiding. Om alles georganiseerd te laten verlopen is er een bestuur dat ervoor zorgt dat er zoveel mogelijk geregeld is. Het bestuur bestaat uit zes enthousiaste mensen die het hele jaar druk zijn met de organisatie van de week. Ze proberen de week zoveel mogelijk kosteloos te houden en voor iedereen toegankelijk te houden. Het bestuur bestaat uit Anouk van Zuilen (Voorzitter), Corrie van der Heiden (Penningmeester), Eva van Rijn en Lars Vermeij. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Locatie

De meeste activiteiten die we doen tijdens de Heksenketel doen we in en om Tjonkie heen. Voor de mensen die Tjonkie nog niet kunnen vinden, Tjonkie is te vinden op de Touwslag 2 in Oudewater.

Donatie

Help ons de Heksenketel gratis te kunnen blijven organiseren voor alle kinderen uit Oudewater en omgeving. Bent u ouder/verzorger van een van onze bezoekers of draagt u de Heksenketel een warm hart toe en kunt u een klein bedrag missen? Doe dan een online donatie via iDeal.

Thema’s

De Heksenketel staat ieder jaar in teken van een thema. Hieronder een overzicht! Benieuwd naar het programma van dit jaar? Kijk snel op de programma pagina!

 • 2021 Into the wild!
 • 2020 geen ‘echte’ Heksenketel i.v.m. het coronavirus, maar wel een tof vakantiedoeboek voor alle kinderen in Oudewater
 • 2019 Tussen kunst en kids
 • 2018 De Heksenketel draait door
 • 2017 De wereldreiziger
 • 2016 Seizoenen
 • 2015 Door de tijd!
 • 2014 Feest
 • 2013 Fantasy
 • 2012 Water
 • 2011 Western
 • 2010 Nederland
 • 2009 Sprookjes
 • 2008 Feestdagen
 • 2007 Landen
 • 2006 Stripfiguren

Huisregels

Tijdens de Heksenketelweek gelden de volgende regels. We hopen dat iedereen zich hieraan houdt, zodat we er met elkaar een leuke week van maken!

Bekijk de aanvullende regels i.v.m. het coronavirus

Algemeen
Door tijdens de Heksenketelweek het terrein te betreden, ga je akkoord met onze huisregels. Wanneer je je niet houdt aan deze huisregels en aanwijzingen van de organisatie, kun je van het terrein verwijderd worden. Het betreden van het Heksenketel-terrein en het deelnemen aan de Heksenketelweek is geheel op eigen risico. De organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor welke vorm van schade/letsel aan personen of eigendommen.

Aanwijzingen
Tijdens de week luister je naar de aanwijzingen van de Heksenketelvrijwilligers. Kun je je hier niet in vinden? Meld je dan bij het bestuur in het Heksenketellokaal.

Afval
Gooi het afval in de daarvoor bestemde containers. Laat afval niet achter op het terrein.

Bidon of drinkfles
We willen zo min mogelijk plastic afval. Daarom mag je een bidon of drinkfles meenemen en deze gratis vullen met water of limonade. We delen geen plastic bekertjes meer uit.

Gevonden voorwerpen
Gevonden voorwerpen kunnen worden ingeleverd en opgehaald bij het Heksenketellokaal in Tjonkie.

Waardevolle spullen
Laat je waardevolle spullen thuis. De organisatie is niet verantwoordelijk voor vernieling of diefstal van je meegebrachte eigendommen.

Activiteiten met kaartjes
Voor sommige activiteiten zijn kaartjes nodig. Deze worden uitgedeeld als het terrein open gaat. Voor het ochtendprogramma is dat om 9:30 uur en voor het middagprogramma om 13:30 uur. Voor de kaartjes geldt OP=OP.

Openingstijden
Het terrein is open van 9:30 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 15:30 uur. Daarna wordt de kinderen gevraagd het terrein te verlaten. Het terrein is buiten de openingstijden gesloten en niet toegankelijk.

Leeftijden
De Heksenketelweek is speciaal bedoeld voor alle kinderen van de basisschool. Ben je tussen de 4 en 12 jaar? Dan ben je van harte welkom!

Huisdieren
Huisdieren zijn niet toegestaan op het terrein.

Beeldmateriaal
Door het terrein te betreden verleent de bezoeker toestemming aan De Heksenketel om beeldmateriaal dat tijdens de Heksenketelweek gemaakt wordt vrij te gebruiken voor publicitaire doeleinden in
de online en offline media van De Heksenketel. Indien bezoekers hier bezwaar tegen hebben, kunnen zij zich wenden tot het bestuur van de Heksenketel. Beeldmateriaal gemaakt tijdens de Heksenketelweek dat beschikbaar wordt gesteld door bezoekers, mag vrij gebruikt worden door De Heksenketel. 

Roken, drugs en alcohol
De Heksenketelweek is een evenement voor kinderen. Roken, drugs- en alcoholgebruik passen hier niet bij en zijn dan ook niet toegestaan. Ouders/begeleiders/vrijwilligers van 18 jaar en ouder mogen enkel roken op de daarvoor aangewezen plaats, uit het zicht van de deelnemende kinderen.

Ongewenst gedrag
De Heksenketel draait volledig op vrijwilligers die veel vrije tijd steken in het organiseren van een fantastische week voor de kinderen. Wij verwachten van alle bezoekers dat zij respectvol met onze vrijwilligers omgaan. Agressie of hinderlijk gedrag wordt absoluut niet getolereerd. De organisatie kan besluiten een bezoeker van het terrein te verwijderen wegens agressief, hinderlijk of aanstootgevend gedrag. Bij vernieling en/of diefstal van eigendommen van de organisatie wordt aangifte gedaan bij de politie.

Aanvullende regels in het Huttendorp

 • Het huttendorp is alleen te betreden metgoede schoenen. Hieronder vallen dus geen slippers, crocks en sandalen.
 • Verven van hout en het gebruik van elektrisch gereedschap is niet toegestaan.
 • Tijdens de week mag je de hut versieren met slingers, ballonnen, vlaggen enzovoorts, maar deze moeten na de jurybeoordeling op woensdagmiddag worden weggehaald.
 • Je hut mag niet meer dan 2 verdiepingen hebben.
 • De Heksenketelvrijwilligers mogen opdracht geven tot afbreken van gedeelte van de hut in verband met veiligheid.

Bij twijfel of discussie over wat wel en niet is toegestaan tijdens de Heksenketel, wordt het bestuur geraadpleegd. Zij zijn eindverantwoordelijk en nemen dan de beslissing. In alle gevallen die niet binnen deze regels vallen beslist dus het bestuur. Deze beslissingen zijn bindend.